Думка учасника ринку Вадим Галаган, директор з розвитку Прем'єр-ліги
Клубний футбол в Україні може приносити прибуток. Перш за все нам потрібно поступово привчати уболівальника платити за футбол. Для того, щоб добиватися результату, потрібно поєднати різні фактори: об'єднання комерційних прав клубів в єдиний пакет для їх ефективної спільної реалізації, розвиток української економіки і внутрішнього медіаринку, поліпшення футбольної інфраструктури, і, головне, менталітету футбольних уболівальників - головного нашого споживача. Вони повинні бути готовими платити як за квитки на стадіон і футбольну атрибутику, так і за можливість перегляду якісних футбольних трансляцій. Крім того, важливий і рівень видовища, яке отримує споживач.
Наша організація створена для того, щоб збільшити прибутковість українського клубного футболу. Ми усвідомлюємо, що є проблеми. У всьому світі левова частка доходу клубів - продаж телевізійних прав, у нас же внутрішній медіаринок не готовий поки що платити за них адекватні суми. Зараз ми уклали контракт з міжнародної реалізації медіаправ Прем'єр-ліги з відомою маркетинговою компанією IMG. Права на трансляції матчів чемпіонату України вже купують у Росії, Румунії, Польщі та Вірменії. Крім того, коли комерційна логіка переможе політичну і з'явиться єдиний пул прав всіх без виключення клубів, наша робота стане ще більш результативною.
На сьогодні структура доходів футбольних клубів в Україні та за кордоном абсолютно різна. Основні статті доходів вітчизняних клубів - спонсорські надходження, оренда-продаж гравців і доходи від участі в європейських кубках. У Європі ж все по-іншому. Там клуби в основному заробляють на реалізації телевізійних прав, квитків і абонементів на матчі, клубної атрибутики, сувенірів і т.ін. Ми також повинні прагнути до цього.
Думка власника футбольного клубу
Олександр Ярославський, власник і президент ФК "Металіст"
Ви сприймаєте ФК "Металіст" як бізнес-проект, що має окупатися, або як хобі?
Сьогодні я займаюся клубом швидше для душі.
Чи вважаєте Ви, що в Україні футбольні клуби зможуть стати прибутковими?
Думаю, що можуть стати прибутковими, але коли - важко сказати. Напевно, років через десять.
Що заважає українським футбольним клубам бути прибутковими вже сьогодні?
Власники клубів мало працюють над комерціалізацією футболу. Необхідно зосереджувати зусилля на своїх клубах, покращувати їх інфраструктуру. Але найголовніше - залучати глядача, адже основне джерело доходу - це вболівальники.
Що сьогодні приносить власникові клубу найбільший дохід?
Премії від виступу в європейських турнірах.
На які центри прибутковості будете робити ставку Ви?
"Металіст" буде робити ставку на вболівальників. Наше завдання - забезпечити на матчі 40 тисяч глядачів. Завдяки цьому зацікавляться і телевізійні канали, і рекламні компанії, виросте дохід і від продажу квитків, і від реалізації футбольної атрибутики. Якщо на трибунах сидять 500 осіб, то такі клуби нікому не потрібні.
У скільки Ви сьогодні оцінюєте ФК "Металіст"? Яка його ринкова вартість?
Я оцінюю свій клуб за його трансферною вартістю (згідно з даними порталу Transfermarkеt, зараз це близько 46 млн. євро)
Ваша реакція на обрання Віталія Данилова президентом Прем'єр-ліги?
Моя думка з приводу Данилова не змінилась. Це вибір "Шахтаря", "Ворскли" і 11 клубів, які його обрали. Це їх особа. "Металіст" поважає думку своїх колег з футболу, тому ніякого демаршу з нашого боку не буде.
Ви вважаєте справедливим твердження, що "у футбол гроші не грають"?
Я вважаю, що у футболі, як і в будь-якому іншому бізнесі, можна засипати проект грошима, а він виявиться збитковим. Питання хорошого менеджменту є головним.
4% становити частка доходів від продажу квитків та абонементів в загальній структурі виторгу провідних українських клубів
До $ 1 млн. на рік заробляють українські клуби від продажу прав на телевізійну трансляцію матчів
$ 4 млн. на рік - найбільша зарплата футболіста в українському клубі (Даріо Срна з ФК "Шахтар")